Betyr tallene dine noe for deg?

Klout Score

Jeg er veldig for personlig merkevarebygging og anbefaler på det sterkeste å gjøre dette. Jeg forstår og respekterer de som synes det er tull og meningsløst og er enig med de som mener at det er en tid og et sted for når man er personlig merkevare og når man promoterer bedriften sin. (MottiMotti)

Uansett hva du mener om personlig merkevarebygging så logges det tall på deg som sier noe om hvem du er og hva du har gjort. Flere ganger hører jeg studenter som klager på at de ikke får jobb, de har de beste karakterer men arbeidsgiver mener de mangler arbeidserfaring. Dette er en vanskelig og vond sirkel siden man ikke får jobb uten erfaring og trenger jobb for å få erfaring.

Din sosiale innflytelse
I USA ser man i økende grad at det er disse tallene som logger din online aktivitet spiller en større og viktigere rolle når man kommer i et jobbintervju. Man sjekker antall Twitter, Facebook og LinkedIn følgere samt aktiviteten din her. Har du viktige kontakter på LinkedIn? Er nettverket ditt stort? Er du aktiv med egen blogg eller youtube konto? Det er til og med en standard for å måle innflytelsen din som du sikkert har hørt om som heter Klout.

Klout-score er altså blitt en viktig faktor på om man får en fet stilling eller ikke i USA. De siste jeg hørte under Social Media Days var at man burde ha en Klout-score på over 50 for å få et intervju på noen av de bedre stillingene. Mens Klout-score er mer til hjelp for PR, kommunikasjon og markeds-bransjen så finnes det også en egen score for de andre nerdene.

Hva med utviklere?
Utviklere og programmerere blir mer og mer avhenging av gode tall fra en tjeneste som heter GitHub. Denne tjenesten begynte som en sosial tjeneste for deling av kodesnutter og hvor programmerere kunne jobbe sammen opp mot den samme koden. Nå har GitHub blitt en tjeneste som også fungerer som en portofolie for utviklere og i tillegg kan man ta tester som gir deg poeng som igjen blir lagt som grunnlag om man skal ha en utviklerjobb i statene.

Kommer tallene til å bety noe?
Det finnes over 17 andre tjenester som er basert på å få ut tall om deg som sier noe om din online tilstedeværelse. Spørsmålet er om disse tallene kommer til å bety noe for deg? Det er viktig å få frem at Klout-score langt i fra er en fasit og den er langt fra helt presis. Men basert på det man hører fra USA, så er den allerede med på å bestemme lønnsnivået på flere jobbsøkere. Det er heller ingen tvil om at hvis man kan vise til tall fra tjenester som GitHub eller mer relevante tjenester til din jobb karriere hvor man har tatt tester utenom skole, hvor man kanskje også har bygget ett sosialt netverk vil være positivt og tellende for en arbeidsgiver. Men om tallene du generer vil ha noe å si for en jobb i Norge er jeg fremdeles usikker på.

Hva bør du gjøre?
Om du er student og du ikke ønsker å møte jobbmarkedet med å trenge mer erfaring før du faktisk har begynt, så vil jeg absolutt anbefale deg å bygge din egen merkevare nå. Begynn å posisjoner deg i den retningen du ønsker å jobbe i. Start en blogg og begynn å del din kunnskap om hva du lærer på skolen og om du er enig eller uenig i innholdet. Begynn å nettverk i sosiale medier med relevante personer fra din bransje og gå på eventer som dine kommende kollegaer allerede befinner seg på.

Og om det skulle vise seg at du tilfeldigvis greier å få en høy Klut-score ut av det på veien (som faktisk er resultatet av dette) så skader det jo ikke når du møter opp på jobbintervjuet. Lykke til!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.