Fotoboksen som belønner deg for å holde fartsgrensen

Hastighets Lotteriet

Dette høres kanskje for godt ut til og være sant, men i Sverige og Stockholm har man i en lengre periode testet ut ett lotteri hvor alle som holder seg til fartsgrensen er med i trekningen om pengepremier. Og pengene kommer nettopp fra de trafikksynderne som kjører over fartsgrensen og må betale bøter.

I mange av de nordiske landene har vi et system som gir trafikkbøter etter inntekt. De rike med de raskeste bilene betaler litt mer en oss som sliter med å komme over 80 grensen med gliset vårt. Så her er det absolutt muligheter for store gevinster.

Eksperimentet varte i tre dager og hadde hele 24.857 biler som kjørte forbi. Før eksperimentet var gjennomsnittshastigheten på 32 km/t. De tre dagene eksperimentet varte var gjennomsnittshastigheten sunket til på 25 km/t.

Det fantastiske med dette eksperimentet er at man ved hjelp av elementer fra spillverden, (Gameification) har man greid å endre folks adferd og handling i trafikken. Det ble plutselig veldig gøy å holde fartsgrensen, det ble et spill og kanskje var man heldig og vant penger.

Siden denne lille testen i Stockholm i 2010, har Hastighets lotteriet, som det heter i Sverige, kjørt flere stunts i andre svenske byer med stor suksess. Det vurderes nå og bli innført fast de største byene i Sverige.

Det er ingen tvil om at gøy kan endre folks vaner og motivasjons. Må tro om vi hadde fått dette til i Norge. Hva tror du?

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=iynzHWwJXaA” width=”570″ height=”320″]

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.