Gamification suger

Gamification Sucks

På lille julaften våknet Brent Simmons opp og var tydeligvis lei av det såkalte gamification utrykket og trenden i seg selv. Brent Simmons gikk faktisk så langt i å si at “Gamification suger og at det kun er et ord og konsept som er oppfunnet av idioter som forvirrer mennesker på en manipulerende måte.

I Brent Simmons sin blogpost “Gamification Sucks” kommer det frem følgende teorier:

[quote style=”1″]Everybody sees the trend toward simpler, more-focused, better-designed software. Enterprise developers see the consumerization of IT.

You could look at this trend and say, “As software improves, it respects its users more. It works better and looks better, is easier to learn, and leaves out the things that waste a user’s time.”

Or you could look at this trend and say, “As software gets simpler, it gets dumbed-down — even toddlers can use iPads. Users are now on the mental level of children, and we should design accordingly. What do children like? Games.”[/quote]

Personlig kan jeg henge meg på Simmons påstand om at gamification er et kjempe teit ord. Men med armer og bein godt plantet inne i pr og kommunikasjonbransjen så blir man presentert for mange rare ord og utrykk hele tiden. “Motivasjon 3.0” kunne kanskje vært bedre?

Jeg kan på ingen måte si meg enig i at bruk av gamification eller elementer fra spillverden dummer ned brukerne av en app eller programvare. Jeg vil påstå det motsatte, at ved å utnytte de beste spillelementer så vil man kunne både lære noe og kanskje føle seg mindre dum, siden man enklere forstår hvordan en app eller programvare skal brukes, nettopp fordi du kjenner igjen elementer fra andre plattformer.

Slik verden er i dag så er vi alltid online. Om vi er i butikken, på trikken, i bilen, hjemme eller på jobb, så er vi alltid online. Derfor vil vi aldri tillate oss selv å kjede oss. Du ser det til og med på fester, med en gang festen er kjedelig så tar man frem telefonen for å underholde seg selv. Så hvis jobben vår er kjedelig eller du studerer og forelesningene er kjedelig, så vil du ikke ta til deg informasjonen. Derfor vil jeg heller at opplæringen på en arbeidsplass skal være et virtuelt spill hvor man blir satt i jobbsituasjoner og kan lære hvordan jeg skal takle disse, istedenfor å ha 2 dager med foredrag om jobbsituasjoner som kan skje.

Og i og med at vi alltid er tilgjengelig og alltid er online så kreves det også i mange tilfeller fra arbeidsgiver at du alltid er tilgjengelig. Da bør det være spennende og engasjerende å være tilgjengelig.

Tilbake til Brent Simmons, jeg mener altså at gamification i seg selv ikke gjør folk dumme og at man fremdeles respekterer en arbeidstaker selv om man putter bonuspoeng og levels inn i et salgverktøy. Når gamification blir gjort riktig hjelper man faktisk brukeren til å bruke programvaren med riktig og kan gjøre det enklere for brukeren å integrere seg.

Hva synes du om gamification? Er du enig med Brent Simmons?

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Thomas: Din elegant serie om Gamification sier vel sitt? Jeg er overbevist om at Gamification er en megatrend og liker faktisk uttrykket.

    “Motivasjon 3.0″ som du foreslår vil kreve en lang forklaring og mange avgrensninger mens den vanligste forklaringen på Gamification (Fra wikipedia: “Gamification is the use of game design techniques and mechanics to solve problems and engage audiences”.) virker oversiktlig.

  2. Du har rett. Motivasjon 3.0 trenger nok mer forklaring rundt hvordan motivasjonsmønsteret har forandret seg i siste 100 årene. Serious gaming er også et ord som er brukt masse i denne sammenheng. Men ønsker selv å bruke gamification utrykket helt til buzzen er over og folk forstår at det likker mer alvor i dette en bare poeng og badger :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.