Koselig før man investerer i Sosiale Media?

Social Media Days 2012

Etter to fantastiske dager med Social Media Days sitter jeg igjen med mange gode inntrykk. Jeg mener at bransjen har forstått masse, de store byråene leverer fantastiske kampanjer som fungerer og flere og flere bedrifter (overraskende mange banker) har sett verdien av å være aktiv i Sosiale Medier.

Men har vi det for koselig er det noen som har spurt seg sev etter konferansen var over. Og hvorfor er vi alle så enige? Jeg mener bransjen har jobbet hardt med å ta til seg kunnskap. Vi har sett rundt oss om hva som fungerer i utlandet og har tilpasset oss de norske forholdene. Det har vært viktig dele kunnskap mellom konsulenter og virksomheter og det har også vært rom for masse prøving og feiling. Først nå er tiden inne for å ta steget videre.

Måling har vært viktig for mange. Hva sitter vi igjen med etter å ha kost oss i Sosiale Medier noen år? Bruker vi for mye unødvendig tid på dette? Får vi noe igjen for investeringene vi har gjort? Hva kostet inviteringen din for å oppnå suksess? Alle disse spørsmålene var det mange som lurte på mellom pausene under årets Social Media Days på Latter.

Paal Fure som er kjent for å utfordre bransjen gjorde ingen unntak under sitt foredrag “Social Commerce & Social Service”. Målingen ble igjen satt på dagsorden med eksempler på hvordan det kan løses. Jørgen Helland var flere ganger på scenen og fordømte nye kanaler som Pinterest og Path og håper de får en rask død. Jørgen Helland har også sterke meninger rundt ROI og savner at folk legger inn I’en før de kan se R’en. Thomas Moen utrykket også viktigheten med å ikke lage støy slik at sosiale medier blir den nye e-post spamen.

Det som var vanskeligst å forklare for de som presenterte de største casene var hvor mye et slikt stunt kostet. Både DNB og Toro kan være enig om at jobben som Gambit og DIST Creative utførte førte til resultater. Og ja, det har kostet masse penger, men ved bruk av sosiale medier har man kunne forlenget engasjementet til sine kunder i langt større grad.

Men hva med de små bedriftene som ikke har de middlene som Toro og DNB hadde for å gjennomføre sine stunt? Hva kan de lære av dette og hvordan kan de komme i gang? Her tror jeg det er viktig at man koser før man investerer. Ta til dere casen til Henriette Høyer som jobbet hardt med å få med seg resten av NSB og bruk tipsene til Fredrik Østbye og Ingvild Moen i Medialight (nå OMG) for å starte dialogen og begynne å engasjere.

Jeg mener sosiale medier er viktig for Norske bedrifter og jeg mener det absolutt bør være rom for å kose seg med sosiale medier. Man trenger å dyrke frem ildsjelene i bedriften, gi dem tiden de trenger for å bygge opp nettverket og engasjere kundegruppen. Når grunnlaget er satt kan man ta steget fra kos til investering som da kan settes opp mot måling for å se hva man får igjen. Ingen har en bra nok løsning på hvordan vi skal måle den komplekse ROI’en i sosiale medier, dette bør ikke stoppe utviklingen av engasjementet vi nå ser. Den daglige driften av sosiale media kanalene er fremdeles viktigere en mange store stunts med konkurranser. Så fortsett og kos dere med sosiale medier uansett hvilke budsjett du måtte ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.