Min Elevator Pitch Trengte En Elevator Pitch

Elevator

Jeg er veldig mye ute og nettverker og møter mennesker i ulike situasjoner. Enten det er på ett event, på en flytur, en date eller lignende så kommer alltid spørsmålet opp om hva man jobber med. Jeg har en del prosjektet på si, samt at jeg har begynt i ett nytt selskap i Bergen, så det er ikke rart at til og med de nærmeste lurer litt på hva man driver med for tiden.

Konseptet rundt en “elevator pitch” er at du i løpet av en kort tur i en heis skal kunne forklare en ide, ett produkt, din forretning til en potensiell kunde. Man tar gjerne eksempelet videre med hva om du møtte din drømme kunde i en heis og du kun hadde 20 sekunder for å selge deg, hva ville du sagt? At jeg jobber med salg og markedsføring for en internasjonal annonseplattform er gjerne ikke nok til å holde interessen din oppe. Så min “elevator pitch” trengte en “elevator pitch”.

For å sette ting inn i ett system kan en god “elevator pitch” deles opp i 4 deler.

1. Bryt isen med noe morsomt
De fleste svarer på samme måte når spørsmålet om hva du jobber med dukker opp. “Jeg jobber som salg og markedsansvarlig”. Men hjernen vår klarer kun å fokusere på interessante ting, noe som skiller seg ut og virker mer spennende enn det vanlige. Jeg bytter litt på ulike varianter med ender opp med en første setning som ligner litt på denne:

“Du mener, i tillegg til å være Norges største moteblogger?” 

Dette bryter ofte isen og kan føre med seg en liten latter før man hopper videre inn i selve pitchen. Man har fått oppmerksomhet og folk er nå klar for å høre hva jeg faktisk driver med. Mange glemmer ofte at “Hva jobber du med?” bare er ett small-talk spørsmål hvor man egentlig ikke bryr seg så mye om svaret. Men klarer du å gjøre deg spennende så vil du få oppmerksomheten du trenger for å nå frem med budskapet ditt.

2. Still ett spørsmål
Når du har fått oppmerksomheten, fortsett med ett spørsmål som du tror de kan identifisere seg med. Spørsmålet må bli stilt som ett spørsmål og man får en bekreftelse hvis motparten henger med på notene. Å stille et spørsmål er mye sterkere og mer engasjerende enn å komme med et utsagn. Mitt spørsmål går omtrent slik som dette:

“Du vet hvordan vi mennesker stadig vekk er mer tilgjengelig gjennom pc, nettbrett og mobilen, sant?”

Et spørsmål som peker i retning av teknologi, men samtidig noe som alle i 2015 kan kjenne seg igjen i og være enig i. Noen vil svare med ett enkelt ja, mens andre vil avbryte og kjøre på med en historie rundt hvor negativt alle disse dingsene er. Begge deler er greit. Får man ett ja, hopper man videre, får man en historie så er det bare å alliere seg og plutselig har man en god venn man kan prate videre med resten av kvelden.

3. Gå for noe nikkbart
Nikkbart er kanskje den mest elendige oversettelsen av ordet noddable. Men det går ut på å komme med noe inspirerende eller en smart quote som er så bra at alle kan være enig i den og får alle til å nikke. Noen vil til og med legge til en aldri så liten “Mmm!” om du leverer den bra. Du kan teste om utsagne ditt er nikkbart ved å poste det som ett bilde på Facebook for å sjekke responsen. Min nikkbare setning går omtrent slik som dette:

“Vi har tilgang til mer informasjon enn noen gang før, men.. vi leser sjeldent alt vi klikker på.”

Litt dypt kanskje? For å gjøre det enda mer dypt kan man ta en liten pause etter ordet “men..”. Dette lar personen du snakker med få tid til å fylle ut setningen selv før du gjør det. Dette gir personen eierskap til det du faktisk har sagt og overbeviser en del av dem til at de kunne tenkt det ut selv. Og når du fullfører setningen så sier du det de har tenkt og du får ett øyeblikk av “like personer tenker likt”.

Til nå har vi fått oppmerksomheten, og bygget en interesse, men vi har fremdeles ikke svart på spørsmålet. Men det kommer nå.

4. Avslutt med en nysgjerrighets utsagn
Det er nå du skal late som at du svarer på “Hva jobber du med?” spørsmålet. Men svaret ditt vil bare føre til at de stiller flere spørsmål. Her har jeg brukt ett system som fungerer utmerket til å øke nysgjerrigheten samt gjøre meg mye mer spennende enn jeg garantert er.

“Jeg hjelper/lærer________(drømme kunde) med_________(løsning) slik at de kan________(fordel).!

Min blir omtrent slik som denne:

“Jeg hjelper merkevarer med å få engasjerende oppmerksomhet fra kundene sine slik at de bryter gjennom med budskapet sitt og faktisk blir klikket på som igjen øker omsetningen sin.”

Dette er så mye sterkere og fungerer så mye bedre enn “Jeg er en markedsfører.” Det er samtidig litt mystisk og vagt og det tvinger frem flere oppfølgingsspørsmål. Det harde arbeidet er nå utført. Man har fått oppmerksomhet og bygget nysgjerrighet og i de fleste tilfeller får jeg muligheten til å bygge på med en case-studie til slutt hvor man forklarer hvordan man har hjulpet en kunde med å oppnå bedre resultater ved hjelp av sine tjenester.

Som du sikkert forstår vil en slik “elevator pitch” fort ta mer en de 20 sekundene som vanligvis er regelen for en slik pitch. Men for meg så er det viktigste å skape interesse og dialog. Hvis man får folk interesserte og nysgjerrige ville de garantert hold heisdøren resten av kvelden eller invitere til ett møte. Ingenting er bedre enn ett møte med en potensiell kunde som har kvalifisert seg selv og sier han trenger dine tjenester.

Trenger du hjelp med din elevator pitch? ;)

 

photo credit: kazamatsuri via photopin cc